Rubriky
Kronika

Den sesterství

IMG_3215Den sesterství (také Vzpomínkový den či Den zamyšlení) je mezinárodní svátek přátelství, který slaví skautky a světlušky celého světa 22. února. Toho dne se narodili zakladatel skautingu Robert Baden-Powell (22. 2. 1857) a jeho žena Olave (22. 2. 1889). Proto se tento den skautky a světlušky schází a tráví spolu příjemné chvilky.Svátek sesterství jsme slavily 14. února společně se skautkami z celého střediska. Všichni jsme se setkaly v Uherčicích, kde nás vesele přivítaly ostatní děvčata a brzy začal program. Většina z nás jsme se již znaly, ale kvůli nováčkům byl začátek programu určen seznamování a veselým hrám.

Po přesunu na faru nás čekalo zamyšlení nad vzděláním. V první aktivitě Škubánek říkala věty typu: „Ráda chodím do školy. Ve škole mě to baví. Myslím, že je škola užitečná.“ a podle toho, jak jsme s větou souhlasily, tak jsme si stouply do prostoru v IMG_3232místnosti. Uprostřed bylo neutrální pole, u dveří souhlas a u oken nesouhlas s danou větou. V následující aktivitě jsme se rozdělily na dvě skupiny. Jedna měla namalovat školu, do které bychom nikdy nechtěly chodit. Druhá skupina zase malovala tu nejlepší a nejzábavnější školu. Vznikly dva plakáty, na jednom škola s parohy, čerty, hromadou pavouků a přísných zlých učitelek. Na druhém zase škola s bazénem, výtahem, pokladem na půdě, spoustou stromů a vlastní zoo. V závěru zamyšlení nad vzděláním jsme vzpoměly na děti v méně vyspělých zemích, které nemají ani možnost do školy chodit.

IMG_3255Následovala rukodělka. Každý dostal bílý hrníček a mohl si jej barvičkami na porcelán pomalovat dle libosti. Vznikala krásná malovaná díla a každý hrníček byl jeden velký originál. Kdo již měl hrníček hotový, mohl se dívat na animovanou pohádku, která se promítala na zeď a povídat si s kamarádkami z celého střediska. Akce již probíhala v pohodové a kamarádské atmosféře až do odjezdu autobusů domů.

Autor: Terka Černá

Napsat komentář