Rubriky
Kronika

Silvestrovské Kolby

Na třicet skautů, skautek a rodičů, se sešlo na Silvestra v ranních hodinách u klubovny vranovického oddílu. Onen početný hlouček nadšenců se vydal po okraji lužního lesa a řeky Svratky vstříc Uherčicím, odkud byla započata „Akce přechod Kolb“. Až na místní se zástupci všech oddílů vydali za krásného počasí směrem k zalesněným uherčickým vrškům. Pro skupinu roverů a rangers začala souběžná výprava O dobytí jižního pólu. Společně se zapojením nejmladších tak běželi do strmého kopce coby psí spřežení plné překvapivých zvratů pro nedodržení vytyčené trasy.

Po dosažení Bizny, tábořiště trampů k němuž vede jediná pěšina, a svačině, nastal čas na vrcholnou soutěž dne: Tour Desky. Jedná se o taškařici s pětiletou tradicí, kterou má na svědomí jak jinak bratr Hluk. Hned po něm figuruje v historii soutěže pohořelický  Strýc Pepin, který drží snad všechny možné rekordy. Ten hodil vší konkurenci rukavici, když se letos nezúčastnil a neobhajoval tak předchozí 3 prvenství. Závod samotný probíhal v 9 věkových a taxonových kategoriích: vlčata, světlušky, skauti, skautky, roveři, rangers, death skauti , rodiče a pséci. Úkol zněl jasně: v co nejrychlejším čase uběhnout několik desítek metrů do stoupající pěšinky a  – optimálně v rukou – svírat již téměř „posvátnou“ desku. První tři v dané kategorii byli oceněni čokoládou z bonboniéry a uznalým potleskem. Absolutně nejrychlejším časem ročníku byl výkon Vratočuče, takže záznam na desku ponese opět pohořelickou přezdívku.

Cesta pokračovala směle dál a před Pouzdřanskou stepí přišel čas na nějaké hry o dosažení úpatí svahu či hraní klasických náletů. Na stepi samotné jsme si dali sváču a po nějaké době se rozdělili na 2 skupiny: roveři+rangers a ostatní. Druzí jmenovaní si to namířili rovnou do Vranovic a dál do svých domovů, kdežto první jmenovaní pokračovali dál a během cestou necestou se dali na Pouzdřany. Zde se vydali podle svých map po zaznačené trase, přičemž se jim podařilo jít mimo území mapou zobrazeného a způsobit tak zdržení. Cesta na jižní pól dál pokračovala a po odpadnutí všech Kudrnů si zbylých šest bratří a sester prošlo stezkou s roverskou symbolikou. Na jejím konci došlo i k pravému dobytí jižního pólu. Na tomto místě potom se strůjci roverského programu na středisku vypili vodu z kalicha a dali tak vzniknout novému roverskému kmeni. Potom, co všichni obdrželi první výzvu ke své službě sobě, bližním a nejvyšší Pravdě a lásce; vydali se všichni už za šeření do Vranovic. Následoval poslední úkol, překonat překážku mezi 2 stromy ve výšce asi 1,5 metru. Večeří a s nohami v teple skončila jedna část dne. Někteří se s námi rozloučili a se zbytkem jsme byli připraveni pokračovat v oslavách konce roku…

Fotografie z výpravy zde https://gaudete-krepice.rajce.idnes.cz/Tour_Desky_2011/

Doktor, 3. oddíl Hustopeče

Napsat komentář