Rubriky
Kronika

Střediskové Jamboree Židlochovice 22. – 24. 4. 2016

Chcete vědět, jak probíhalo letošní střediskové Jamboree? Některé informace jste se již mohli dozvědět z našich facebookových stránek. Nyní však máte možnost přečíst si, jak to probíhalo dopodrobna od jednoho z pořadatelů.
Na konci také najdete odkazy na fotky z této naší letošní největší akce.

 

V pátek 22. dubna se do Židlochovic sjeli zástupci všechno oddílů  z našeho střediska, a ne jen tak pro nic za nic. Během tohoto víkendu totiž proběhlo střediskové Jamboree, tedy sraz celého střediska a také velký střediskový závod vlčat a světlušek.

V pátek, když jsme se všichni dostali na místo, tak už na nás čekala Terka s Drnem, kteří nám pomohli s ubytováním v útulné a velmi prostorné tělocvičně, která patří ZŠ Židlochovice. Nachystali jsme si vše potřebné pro pozdější spánek, oblékli jsme se do krojů a celý víkend zahájili společným nástupem. Bylo to kolosální. Byli zde k vidění oddílové vlajky, vlajky družin, mohli jsme se zaposlouchat do nejrůznějších pokřiků družin, a také poprvé slyšet pokřiky některých z jiných oddílů.

Po tomto nástupu jsme se rozdělili na dvě skupiny: vlčata a světlušky a skauti a skautky. Každá skupina se později rozdělila ještě na menší skupinky, napříč všemi oddíly a děti se tak mohly seznámit s jinými dětmi. V těchto skupinkách si mohly děti zahrát spoustu zajímavých her, seznamovacích her i pohybových.

Když skončil herní program, tak jsme se odebrali zpět do tělocvičny. Tam jsme se převlékli do teplejšího a vydali jsme se na další program. Nejdříve jsme shlédli krátkou scénku, kde se sv. Jiří, v podání vůdce střediska Korkyho, bavil s patronem vína sv. Urbanem, v podání zástupce vůdce střediska Frenkýho. Po tomto krásném zpestření večera jsme se opět rozdělili, tentokrát ale na tři části: vlčata a světlušky, skauti a skautky a roveři a rangers. Pro každou skupinu byl připraven krásný program o svatém Jiří a drakovi. Po tomto programu jsme se vydali spát.

Hned časně z rána všechny probudil Pádlův a Hulmanův pokus o zpěv a hru na kytaru. Všichni jsme se oblékli a vyrazili jsme ven na hřiště se po ránu protáhnout a procvičit. Všichni jsme se rozdělili do 4 skupin a protáhli jsme se. Když jsme se pořádně protáhli, tak jsme se odebrali zpět dovnitř, vyčistili jsme si zuby a vyšli jsme zpátky ven na příjemnou snídani takřka v trávě.

Po snídani jsme se již sbaleni a připraveni na celý den vydali na kopec Výhon, kde nás čekal onen závod. Šlo nás městem opravdu hodně! Bylo to fantastické!

Zhruba v polovině cesty se k nám připojili i skauti z Židlochovic a my jsme se kompletní mohli vydat na kopec.

Na kopci jsme se shromáždili na plácku, kde začínal samotný závod, a tam jsme i celý závod zahájili. Proběhl opět krátký nástup, dozvěděli jsme se pár technických informací od Frenkýho ohledně průběhu závodu, rozřadili jsme se do skupinek, přiřadili jsme ke každé skupince vedoucího a mohlo se vyrazit.

Celý závod utekl  jako voda. Děti prošly všechny připravené stanoviště, popasovaly se s nejrůznějšími úkoly a nakonec si daly výborný oběd.

Když se všichni vrátili zpátky z oběda, tak si ještě zahráli pár her s Pádlem, Uzlem a Klárou a čekali jsme na nástup a vyhlášení výsledků.

Nástup byl tu. Napětí stoupalo. Zůstane meč ve Vranovicích? Vyhraje snad někdo jiný? Kdo bude první? Všechny otázky byly během chvíle zodpovězeny.

Proběhlo vyhlášení. Kategorii vlčata a světlušky vyhrály Čekanky z Hustopeč a vyhrály i meč sv. Jiří. A pozor, kategorii skauti a skautky také vyhrála družina z Hustopeč, tentokrát to byli Dýňáci.

Nutno podotknout, že všechny družiny, všechny děti, zkrátka všichni si vedli skvěle a reprezentovali své oddíly na výbornou.

Po vyhlášení výsledků jsme se všichni odebrali zpět na základnu, kde nás čekal táborák, opékání špekáčků, zpěv s kytarou u ohně, a také zasloužený odpočinek.

V neděli ráno nás opět probudil Pádlův pokus o zpěv a hru na kytaru. Tentokrát už rozcvička nebyla, přeci jen byla neděle.

Nasnídali jsme se, oblékli jsme se do krojů a opět proběhl nástup. Tady jsme se od Drna dozvěděli, co nás ještě všechno čeká. Po nástupu jsme se opět rozdělili na dvě skupiny. Jedna, která šla s Drnem, Frenkým, Magdou a dalšími vedoucími na mši svatou do kostela a druhá, která s Pádlem, Terkou, Marcelem a Adeptem zůstala na základně, hrála hry, zpívala s kytarou a posléze i uklízela.

Když se první skupinka vrátila z kostela, tak už byl akorát tak čas odjezdu. Každý oddíl se tedy dobalil, uklidil svoji část tělocvičny, rozloučil se s ostatními a pomalu se odebíral k domovu.

Celé Jamboree se velice povedlo a i přes pár drobných nedorozumění vyšlo vše tak, jak mělo.

Těšíme se na příští Jamboree. Otázkou je, kde se bude konat příště a kdo to vyhraje tentokrát?

Jan Kříž – Pádlo

 

První fotogalerie 

Druhá fotogalerie

 

 

 

Napsat komentář