Rubriky
Aktuality

Junák změní svůj název!

O víkendu 28.-30.3.2014 proběhl v Litomyšli valný sněm Junáka (VSJ). Nejen, že jsme si na další 3 roky zvolili své vedení (tak často se totiž sněm koná), ale také jsme vybrali nové jméno naší organizace. Tato změna musela proběhnout kvůli novému občanskému zákoníku, který nám ji nepřímo nařídil.

Za účasti téměř 500 delegátů ze všech okresů republiky zvolil VSJ jméno Junák – český skaut. Vrátili jsme se tak k původnímu názvu našeho hnutí, které pod tímto názvem zaregistroval Antonín Benjamin Svojsík roku 1914, tedy přesně před 100 lety. V platnost vstupuje v půli června. Líbí se vám naše nové jméno?

Ale nebavili jsme se celý víkend jen o názvu. Jak jsem napsal výše, volili jsme také nové vedení (tedy náčelnictvo). Za náčelníka byl zvolen Marek Baláš – Čiča a náčelní se stala Eva Měřínská – bez přezdívky, stejně jako Mirek Dušín. V neposlední řadě jsme schválili nové stanovy a potvrdili své členství v mezinárodní organizaci WAGGGS. No a aby toho nebylo málo, rozhodli jsme o spoustě dalších menších i větších usneseních.

VSJ nebyla ovšem jen práce a politika. Všech 6 delegátů z Vranovického střediska si pochvalovalo výběr místa, kde se VSJ konal. Litomyšl je krásné město, kde se snoubí historické památky s moderním pojetím města, a tak jsme využili každé volné chvíle k jeho objevování a obdivování. Každý z nás potkal desítky známých a poznal stejně tolik nových přátel.

Na závěr nezbývá, než vyslovit přání – ať jsou příští 3 roky pro Junák nejméně tak úspěšné, jako byly ty poslední!

Napsat komentář